Problematični ožiljci

Neki ožiljci ne zarastaju idealno pa tako nastaju problematični ožiljci. Najčešći su sljedeći:

Podignuti ili hipertrofični ožiljak
Hipertrofični ožiljak nastaje nedugo nakon zarastanja rane, a uzrokuje ga prekomjerna proizvodnja vlakana vezivnog tkiva. Tako ožiljak nekad bude ispupčen i izdiže se iznad razine okolne kože, premda je ograničen na područje prvobitne ozljede. Hipertrofični ožiljci posebno su česti kad se rana ne imobilizira ili zaštiti, odnosno kad se inficira.

Udubljeni ili atrofični ožiljak
Kad ožiljno tkivo prekriva ranu, ali se ne proizvede dovoljno tkiva da se dostatno prekrije oštećeno područje, nastaje atrofični ožiljak. Ti udubljeni ožiljci su posebno česti nakon akni ili vodenih kozica.

Prerasli ili keloidni ožiljak
Keloidni ožiljak nastaje nakon zarastanja rane. Uzrokuje ga prekomjerna proizvodnja vlakana vezivnog tkiva, koje nastavlja rasti više od rane i zahvaća zdravu kožu, poput rakovih kliješta. Keloidni ožiljci posebno utiču na djevojke i mlađe žene. Ožiljci na dijelovima tijela gdje je koža jako zategnuta također su izložena nastajanju keloidnih ožiljaka. Dosta se često genetska sklonost nastajanju keloidnih ožiljaka i nasljeđuje. Keloidni ožiljci nastaju do deset puta češće u osoba s tamnijom kožom nego u osoba s bijelom kožom.