Savjeti

Izbjegavajte ekstremne vrućine i hladnoće

Svježi ožiljci su posebno osjetljivi. U periodu od šest mjeseci do godine dana svakako bi trebalo koristiti zaštitu od sunca prilikom izlaganja intenzivnoj sunčevoj svjetlosti, odnosno UV-zrakama. Izbjegavajte saune i intenzivno izlaganje hladnoći. Svi ti uticaji mogli bi imati nepovoljan efekat na proces obnavljanja.

Ne nosite grubu odjeću

Izbjegavajte nositi usku odjeću ili odjevne predmete koji se trljaju o kožu s ožiljkom. Ožiljno tkivo je osjetljivije od zdrave kože. Može reagovati na takvu iritaciju, što se manifestuje crvenilom i otvrdnjavanjem.

Njega ožiljaka na ručnim zglobovima, laktovima i ostalim zglobovima

Ožiljke koji se nalaze u blizini kostiju treba posebno dobro zaštititi. Pazite da ne ozlijedite ožiljno tkivo. Bavljenje sportom može izazvati otvaranje svježih ožiljaka. Proces zarastanja može se onemogućiti izlaganjem ožiljnog tkiva fizičkom stresu.

Poseban savjet: kupajte ožiljke

Kupanje se preporučuje za ožiljke na šakama, laktovima, stopalima i sl. Istisnite malo Contractubex gela u mlaku vodu i duže vrijeme kupajte ožiljak.

Primjena Contractubexa

Contractubex® gel mora se primijeniti čim se rana zatvori, odnosno čim se izvade šavovi. U stvaranju neprimjetnog ožiljka od početka se pomaže ranom primjenom, a ožiljak zarasta na najbolji mogući način.

Budite strpljivi

Neki ožiljci brže reaguju na terapiju od drugih. Ali uz dovoljno strpljenja i pažnje vrlo je vjerovatno da će vam se stanje ožiljka značajno poboljšati.