Sportska aktivnost poslije operacije

Pad sa bicikom, nesreća u kuhinji – povrede i rane mogu se brzo dogoditi. Težina ili bolje rečeno dubina rane pravi razliku. Ožiljak se stvara kod svake rane koja se proteže kroz dublje slojeve kože. Obim ožiljka zavisi od veličine rane i toka zarastanja rane.

Kada se ponovo mogu početi baviti sportom?

Fizički napori poput naprezanja ili napetosti mogu pogoršati zarastanje rane. Na primjer neprekidan pritisak na ranu smanjuje dotok svježih hranjivih supstanci iz krvi i odgađa zarastanje.

U najgorem slučaju to može izazvati da rubovi oko rane popucaju (otvore se). Čak i ako se čini da je rana zarasla na površini, ipak treba puno vremena da tkivo postigne zahtijevanu stabilnost.

Dokazano je da potpuno „sazrijevanje“ ožiljka može trajati i godinu dana.

Ako je rana na koljenu, ramenu, leđima ili stopalu, potrebna je posebna pažnja jer se ti dijelovi tijela stalno pomiču, naročito tokom vježbanja. Kasnija pojava ožiljaka može zavisiti od toga kako se nježno rana obrađuje tokom zarastanja.

Contractubex, specijalni Merzov gel za liječenje ožiljaka, treba primijeniti čim se rana zatvori. To znači da se Contractubex nanosi na svježe ožiljke dva puta dnevno tokom najmanje tri mjeseca. Pomaže u sprečavanju nastanka ožiljaka zahvaljujući kombinaciji tri aktivna sastojka koji se međusobno nadopunjuju.

Kao što je dokazano u brojnim ispitivanjima, ti sastojci – ekstrakt iz lukovice luka, heparinnartrij i alantoin – aktivno potpomažu proces liječenja kože i uspješno smanjuju ožiljno tkivo iznutra prema van.

Contractubex gel