Kada ožiljci ranjavaju vašu vezu

Dobar odnos zasnovan je na emocionalnoj blizini, dobroj komunikaciji, zajedničkim interesima, poštovanju i povjerenju. Za dobro funkcionisanje odnosa važan je i fizički kontakt. Međutim, to uključuje i pokazivanje estetskih nedostataka, što može biti neugodno i zahtijevati znatnu hrabrost. Neprivlačni ožiljci na tijelu mogu čak negativno uticati na spolne odnose.

Kada ožiljci postanu pitanje odnosa

Normalno je da mladi parovi osjećaju nesigurnost tokom upoznavanja. Ali ako je jedan od partnera svjestan svog ožiljaka, pojavit će se prepreke u izgradnji povjerenja potrebnog za učvršćivanje dugoročne veze.

Parovi koji su proveli duže vrijeme zajedno obično se dobro poznaju, pa tako i dobre i loše strane partnera. Ali rane i ožiljci mogu imati negativan psihološki uticaj, čak i na dugoročnu vezu. Žene obično emocionalno pate zbog ožiljaka od npr. carskog reza ili operacije dojke. Mogu osjećati sram, gađenje ili otuđenost.*

Emocionalne rane poput gubitka samopouzdanja mogu izazvati osjećaj nesigurnosti i izolacije. Svi ti faktori mogu biti kušnja i za žene i za njihove partnere.

Rane i ožiljci mogu imati negativan psihološki uticaj

Da bi se izbjegli ti negativni događaji, postoji efikasan tretman za sprečavanje prekomjernog stvaranja ožiljnog tkiva, čak i za poboljšanje izgleda starijih ožiljaka.

Specijalni gel za tretiranje ožiljaka može spasiti vašu vezu

Contractubex, specijalni Merzov gel za liječenje ožiljaka, treba primijeniti čim se rana zatvori. To znači da se Contractubex nanosi na svježe ožiljke dva puta dnevno tokom najmanje tri mjeseca. Pomaže u sprečavanju nastanka ožiljaka zahvaljujući kombinaciji tri aktivna sastojka koji se međusobno nadopunjuju.

Kao što je dokazano u brojnim ispitivanjima, ti sastojci – ekstrakt iz lukovice luka, heparinnatrij i alantoin – aktivno potpomažu proces liječenja kože i uspješno smanjuju ožiljno tkivo iznutra prema van.

Contractubex, specijalni Merzov gel za liječenje ožiljaka

Contractubex se također preporučuje za tretiranje starijih ožiljaka. Kada se gel primjenjuje dva puta dnevno tokom šest mjeseci, poboljšava izgled i teksturu ožiljaka nakon svake primjene, sve dok ne postane jedva primjetan ili čak nevidljiv. Vrijedi se potruditi!

Rezultat upotrebe gela nije samo primjetno smanjenje ožiljaka već i smanjenje emocionalne patnje. Kako se ožiljak povlači, korisnici će doživjeti porast samopouzdanja. Više se neće ukočiti dok ih partner miluje i u njihovu vezu će ući svježa, nova energija – bez emocionalnih rana. *

*Midwives Austria, ARCHIVE: 15.JG, Edition 1/09, January 2009