Primjena

Što se prije započne s tretiranjem ožiljka, veći su izgledi za ostvarenje pozitivnog uticaja na stvaranje ožiljka. Počnite s primjenom Contractubex® gela čim se rana zatvori, odnosno čim vam se izvade šavovi. Prozirni gel jednostavan je i siguran za primjenu.

Bilo bi idealno nježno umasirati Contractubex® gel u kožu od 2 do 3 puta dnevno u periodu od najmanje tri mjeseca. Contractubex® gel stvara tanak film koji štiti osjetljivo ožiljno tkivo.

Contractubex® gel nanosite isključivo na rane koje su se već zatvorile. Izbjegavajte dodir s očima, unutrašnjošću nosa ili usta te ostalim sluznicama.

Započnite od sredine pa nastavite prema rubovima nježno masirati gel u ožiljak.

Nastavite s malim kružnim pokretima dok se Contractubex® gel ne upije u cijelosti.

Za zarastanje ožiljaka potrebno je strpljenje jer je ozlijeđenoj koži potrebno vremena da zaraste. U pravilu se nakon oko četiri sedmice može uočiti smanjenje crvenila, a nakon dva mjeseca ožiljno tkivo postepeno postaje svjetlije, elastičnije i ravnije.4,8

Contractubex® gel je vrlo siguran i njegova podnošljivost je dokazana u brojnim kliničkim ispitivanjima.1-4 Sigurno se mogu tretirati mala djeca, pa čak i dojenčad.

Terapija može djelovati i na starije ožiljke. Kod starijih ožiljaka Contractubex® gel treba umasirati tri puta na dan tokom najmanje šest mjeseci.

Contractubex gel – uputstvo o lijeku (.pdf)